ختلال اضطراب اجتماعی چیست؟ (علائم و روش های درمان)
آیا از قضاوت شدن توسط دیگران می ترسید؟ آیا در مقابل دیگران مدام مراقب رفتار های خود هستید؟ آیا به دلیل ترس یا اضطراب از ملاقات با افراد جدید اجتناب می کنید؟ اگر به مدت 6 ماه این علائم را با خود به همراه دارید وانجام کار های روزمره برای شما دشوار و استرس آور شده است، ممکن است به اختلال اضطراب اجتماعی مبتلا شده باشید.
اختلال اضطراب اجتماعی یک ترس شدید و مداوم از زیر نظر گرفتن و قضاوت شدن توسط دیگران است. این ترس می تواند بر کار، تحصیل و سایر فعالیت های روزانه تأثیر بگذارد. اضطراب اجتماعی حتی می تواند پیدا کردن دوست و حفظ کردن آن را سخت کند. خوشبختانه اختلال اضطراب اجتماعی قابل درمان است. در این مطلب به علائم و نحوه درمان اختلال اضطراب اجتماعی خواهیم پرداخت.
Contents
اختلال اضطراب اجتماعی چیست؟
اختلال اضطراب اجتماعی یک نوع شایع اختلال اضطرابی است. فرد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی در شرایطی که ممکن است توسط دیگران مورد ارزیابی یا قضاوت قرار گیرد، مانند صحبت در جمع، ملاقات با افراد جدید، قرار ملاقات، حضور در مصاحبه شغلی و پاسخ دادن به یک سوال در کلاس، علائم اضطراب یا ترس را احساس می کند. حتی انجام کارهای روزمره، مانند خوردن یا نوشیدن در مقابل دیگران یا استفاده از سرویس بهداشتی عمومی، ممکن است به دلیل نگرانی در مورد تحقیر، قضاوت و طرد شدن، باعث اضطراب یا ترس فرد شود.
ترسِ افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی در موقعیت های اجتماعی آنقدر شدید است که احساس می کنند خارج از کنترل آنهاست. برای برخی افراد، این ترس ممکن است فعالیت های روزانه و عادی مانند رفتن به مدرسه یا محل کار را شامل شود. افراد دیگر ممکن است بتوانند این فعالیت ها را انجام دهند اما ترس یا اضطراب زیادی را در هنگام انجام آن تجربه می کنند. در بسیاری از موارد، این افراد در نهایت از مکان ها یا رویدادهایی که باعث ناراحتی یا ایجاد احساس خجالت می شود اجتناب می کنند.
بیشتر بخوانید: کمال گرایی مفید است یا آسیب زننده؟
برخی افراد مبتلا، در تعاملات اجتماعی معمولی احساس ترس ندارند اما هنگام صحبت کردن در جمع و سخنرانی دچار اضطراب می شوند. به این اختلال، ترس از صحبت کردن در جمع می گویند.
اختلال اضطراب اجتماعی معمولا در اواخر دوران کودکی شروع می شود و ممکن است شبیه به احساس خجالت شدید یا اجتناب از موقعیت ها و تعاملات اجتماعی باشد. این اختلال در زنان بیشتر از مردان رخ می دهد و این تفاوت جنسیتی در نوجوانان و جوانان بارزتر است. بدون درمان و پیگیری، اختلال اضطراب اجتماعی می تواند سال ها یا حتی تا آخر عمر فرد ادامه داشته باشد.
علائم اختلال اضطراب اجتماعی
افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی در تعامل با سایر افراد معمولا علائم زیر را تجربه می کنند:
- سرخ شدن، عرق کردن، یا لرزیدن دست
- ضربان قلب تند
- احساس دل درد و دل پیچه
- دشوار بودن برقراری تماس چشمی
- نگرانی از قضاوت دیگران
- نگرانی در مورد رفتار های خود
- ترس از اینکه دیگران متوجه اضطراب شما شوند
- ترس از علائم فیزیکی مانند سرخ شدن، عرق کردن و لرزش دست
- تجزیه و تحلیل رفتار های خود پس از قرار گرفتن در یک موقعیت اجتماعی
- انتظار بدترین پیامدهای ممکن از یک تجربه منفی در طول یک موقعیت اجتماعی
- دوری از مکان های شلوغ
دلایل اضطراب اجتماعی
خطر ابتلا به اختلال اضطراب اجتماعی ممکن است ریشه در ژنتیک داشته باشد، اما هیچ کس به طور قطع نمی داند که چرا برخی از اعضای خانواده به آن مبتلا هستند در حالی که سایر اعضا این اختلال را ندارند. محققان دریافتهاند که بخشهای مختلفی از مغز در ترس و اضطراب نقش دارند و ژنتیک بر عملکرد این نواحی تأثیر میگذارد. با مطالعه نحوه تعامل مغز و بدن در افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی، محققان ممکن است بتوانند درمان های هدفمندتری را ارائه کنند.
اضطراب اجتماعی ممکن است ژنتیکی نباشد و بعد از یک موقعیت اجتماعی استرس زا یا شرم آورم ایجاد شود. در برخی موارد والدینی که در موقعیت های اجتماعی، رفتاری اضطرابی را به فرزند خود القا می کنند و یا روحیه ای کنترل گر و محافظه کار دارند ممکن است در بروز این اختلال نقش داشته باشند.
نحوه درمان اضطراب اجتماعی
اگر نگران هستید که ممکن است علائم اختلال اضطراب اجتماعی را داشته باشید، با یک مشاور یا روانشناس خوب صحبت کنید. پس از بحث در مورد سابقه شما، پزشک ممکن است یک معاینه فیزیکی انجام دهد تا مطمئن شود که یک اختلالات فیزیکی باعث بروز علائم شما نمی شود. اولین قدم برای درمان موثر، تشخیص این اختلال است که معمولاً توسط یک متخصص سلامت روان انجام می شود. اختلال اضطراب اجتماعی به طور کلی با روان درمانی، دارو و یا هر دو درمان می شود.
بیشتر بخوانید: اختلال استرس و اضطراب شدید
رفتار درمانی شناختی (CBT)
نوعی روان درمانی است که معمولا برای درمان اختلال اضطراب اجتماعی استفاده می شود. CBT روش های مختلف تفکر، رفتار و واکنش به موقعیت ها را به شما می آموزد تا به شما کمک کند کمتر احساس اضطراب و ترس کنید. CBT همچنین می تواند به شما در یادگیری و تمرین مهارت های اجتماعی کمک کند، که برای درمان اختلال اضطراب اجتماعی بسیار مهم است. CBT به خوبی مورد مطالعه قرار گرفته است و یک استاندارد طلایی برای روان درمانی است.
دارو درمانی
پزشک ممکن است برای درمان این اختلال، برای فرد دارو های مختلفی را تجویز کند. دارو های ضد افسردگی و ضد استرس از جمله این دارو ها هستند. دارو های ضد افسردگی تاثیر چندانی بر درمان اضطراب اجتماعی ندارند و روش های روان درمانی معمولا راهکاری مناسب تر و مطمئن تر هستند.
اختلال اضطراب اجتماعی می تواند شرایط دشواری را برای فرد به همراه داشته باشد و فعالیت های روزانه او را مختل کند. این اختلال در صورت عدم پیگیری و درمان، ممکن است تا آخر عمر با فرد باقی بماند، بنابراین اگر احساس می کنید که به آن مبتلا هستید، حتما با یک مشاور و روان درمانگر خوب مشورت کنید.