اختلال شخصیت مرزی
اختلال شخصیت مرزی همان طور که از نام آن پیداست یکی از اختلالات شخصیت محسوب می شود که شایع ترین نشانه و علائم آن رفتارهای پرخطر، عدم ثبات شخصيت و افكار خودکشی است. مهم ترین مشخصه افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ناپایداری در روابط، عواطف و رفتار با ديگران است.
ویژگی های بارز مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی
این اختلال در افرادی که به متخصص اعصاب و روان مراجعه می کنند بسیار شایع است. مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی، روابط بی ثباتی با افراد دارند و سریع عصبانی شده و دارای اختلال هویت نیز هستند. ويژگي هاي ديگر اين اختلال عبارتند از ترس از تنها شدن، عصبانیت زیاد، افکار خودکشی، استرس شدید و افکار بد بینانه است. در اختلال شخصیت مرزی، فرد مبتلا نسبت به خود یک تصویر متزلزل دارد به طوری که لحظه ای رفتار خوب و لحظه دیگر رفتار بد از خود نشان می دهد. در حالت کلی می توان گفت فرد بیمار، هیچ کنترلی بر رفتار خود ندارد. در پی این اختلال فرد در لحظه ای از اطرافیان خود یک تصویر ایده آل دارد و در لحظه ای دیگر این تصویر مثبت به یک تصور منفي تبدیل می شود.
تمام این نشانه ها و علائم سبب مختل شدن روابط فرد با اطرافیان می شود. ریشه و علت اختلال شخصیت مرزي مثل بسياري از اختلالات روانپزشكي ناشناخته است. در مطالعات و تحقيقات انجام شده علل زيست شناختي، روانشناختي، اجتماعي، محيطي و ژنتيك در شكل گيري و ايجاد اين اختلال مؤثر دانسته شده است.
شایع ترین علائم اختلال شخصیت مرزی
1. واکنش های شدید هیجانی مانند خشم، افسردگی و اضطراب در برابر برخی از محدودیت ها و واقعیت های روزمره زندگی، به عنوان مثال ممکن است فرد در برابر تاخیر اندک دوست خود در یک قرار ملاقات، به شدت عصبانی و پرخاشگر شود.
2. روابط ناپایدار با تمام اطرافیان مانند دوستان، شریک زندگی و خانواده
3. اخلاق بی ثبات و متغیر
4. افکار بد بینانه
5. استرس شدید
6. رفتارهای قانون شکن
7. احساس پوچی
8. افکار خودکشی و خودزنی
9. تصویر ذهنی و برداشت ناپایدار و غیرمنطقی از خود
بیمارانی که به اختلال شخصیت مرزی مبتلا هستند، در مرز روان نژندی و روان پریشی قرار دارند. ويژگي اصلي این افراد، حالات ناپایدار در عاطفه، خلق و خوی، رفتار و روابط اجتماعي است و در واقع نمی توان حالات و رفتار آن ها را پيش بيني كرد. برای تشخيص و درمان این بیماری باید به یک روانپزشک خوب مراجعه نمود.
نام های قدیمی اختلال شخصیت مرزی شامل شیزوفرنی موقت، شخصیت باري به هر جهت، اسکیزوفرنی شبه نوروتیک، اختلال منش سایکوتیک است، البته باید دانست این بیماری با اسکیزوفرنیا کاملاً متفاوت است . همچنین افرادی که به اختلال شخصیت مرزی مبتلا مي باشند، دارای بی ثباتی هویت نيز هستند.
10. میزان شیوع دقيق این بیماری مشخص نیست ولي تخمين زده مي شود يك تا دو درصد جامعه درگير آن هستند و خانم ها دو برابر اقایان به اين بيماري مبتلا می شوند.
در نزديكان درجه اول مبتلايان به اختلال شخصیت مرزی شيوع بيماري هايی مانند اختلال افسردگی اساسي، مصرف زیاد الکل، سوء مصرف مواد مخدر و … بیشتر است.
11. بیمارانی که به این اختلال مبتلا هستند، اکثرا به دلیل بي ثباتي شخصیت در بحران به سر می برند. در برهه ای از زمان، خلقي بالا دارند و در لحظه ای دیگر افسرده به نظر می آید. همچنین ممکن است فرد، حملات روان پریشی داشته باشد. این حملات روان پریشی موقت می باشد. این گروه از افراد به دلیل ابتلا به این اختلال دارای شخصيتي غیر قابل پیش بینی هستند.
توصیه می شود تا برای درمان این گروه از افراد در اسرع وقت به یک روانپزشک خوب مراجعه شود. برخی از این افراد با انجام جلسات روانکاوی تا حدود بسیار زیادی درمان خواهند شد.جهت كسب بهترين نتيجه درماني اغلب لازم است از دارودرماني نيز بهره جست.