افسردگی بعد از زایمان

آیا بعد از باردار شدن حالات روحی تان تغییر کرده است؟ آیا بعد از زایمان تغییری در حالات روانی خود مشاهده می کنید؟ تجربه بارداری و زایمان برای بسیاری از زنان همراه با غمگینی، ترس، اضطراب و عدم توانایی در تصمیم گیری می باشد و به این ترتیب امکان دارد افسردگی بعد از زایمان پیش آید. بسیاری از زنان انرژی لازم برای مراقبت از خود و نوزادشان ندارند. حتی برخی از مادران به فکر آسیب رسانیدن به خود و فرزندشان می افتند.

Contents

علل افسردگی پس از زایمان

هیچ دلیل واحدی برای افسردگی پس از زایمان وجود ندارد، اما مسائل فیزیکی و عاطفی ممکن است در بروز این بیماری نقش داشته باشند.

تغییرات فیزیکی: پس از زایمان، کاهش شدید هورمون ها (استروژن و پروژسترون) در بدن شما ممکن است به افسردگی پس از زایمان کمک کند. سایر هورمون‌های تولید شده توسط غده تیروئید شما نیز ممکن است به شدت کاهش یابد و باعث ایجاد احساس خستگی، تنبلی و افسردگی شود.

مسائل عاطفی: وقتی کم خواب هستید و خسته هستید، ممکن است در رسیدگی به مشکلات جزئی هم دچار مشکل شوید. ممکن است در مورد توانایی خود در مراقبت از نوزاد مضطرب باشید. ممکن است احساس جذابیت کمتری داشته باشید، با احساس هویت خود مبارزه کنید و یا احساس کنید که کنترل زندگی خود را از دست داده اید. هر یک از این مسائل می تواند به افسردگی پس از زایمان کمک کند.

افسردگی

تاثیر هورمون ها بر افسردگی بعد از زایمان

دلایل زیادی برای افسردگی بعد از زایمان وجود دارد. یک زن باردار دچار تغییرات شدید هورمونی در طول بارداری و بعد از بارداری می شود. مقادیر هورمون های استروژن و پروژسترون در بدن وی بسیار بالا می رود ولی 24 ساعت بعد از زایمان، سطح هورمون ها به شدت کاهش می یابند و به مقدار قبل از بارداری می رسد. این تغییر ناگهانی هورمون ها می تواند منجر به افسردگی شود.
در برخی زنان افسردگی بعد از زایمان به دلیل کاهش هورمون تیروئید رخ می دهد. این هورمون برای تنظیم انرژی بدن لازم می باشد. سطح هورمون تیروئید پایین سبب افسردگی، اختلالات خلقی، مشکلاتی در خواب، تمرکز و افزایش وزن می شود.

برخی زنان بیشتر در معرض افسردگی بعد از زایمان می باشند:

– سابقه افسردگی یا دیگر بیماری های روانی بیشترین عامل زمینه ای برای این بیماری است.
– سابقه بیماری روانی یا افسردگی در سایر افراد خانواده
– کمبود حمایت از خانواده و دوستان
– اضطراب و دیگر احساسات منفی درباره بارداری
– مشکلاتی در بارداری های پیشین
– مشکلات مالی و ازدواج
– وقایع استرس زا در زندگی
– بارداری در سن پایین
– مصرف مواد مخدر
– زنانی که در بارداری به افسردگی مبتلا هستند بعد از زایمان به احتمال بیشتری به افسردگی مبتلا می شوند.

افسردگی بعد از زایمان چیست؟ علائم افسردگی بعد از زایمان در مقایسه با غم بعد از زایمان شدیدتر می باشد و به مدت طولانی تری خود را نشان می دهد و شروع آن می تواند از بعد از زایمان تا یک سال بعد از زایمان باشد. در صورتی که زن باردار بعد از زایمان احساس افسردگی و ناراحتی کند و دائماً در حال گریه کردن باشد و اضطراب و ناامیدی زیادی داشته باشد، نباید در سکوت رنج ببرد. باید برای مشکلی که دارد وقت بگذارد و صحبت کند و در صورت نیاز به روانپزشک مراجعه کند.

علائم افسردگی بعد از زایمان

علائم افسردگی بعد از زایمان می تواند خفیف تا شدید باشد. از جمله علائم آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– بی خوابی یا خوابیدن بیش از حد
– سختی در تمرکز و به یادآوردن
– سختی در تصمیم گیری
– از دست دادن علاقه به انجام بسیاری از کارها مانند لباس پوشیدن، حمام رفتن و …
– عدم توانایی در انجام کارهای روزمره
– عدم توجه کافی به نوزاد یا توجه بیش از حد به نوزاد
– از دست دادن علاقه به کارهایی که در گذشته به انجام آنها علاقه مند بوده مانند رابطه جنسی و …

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

اگر بعد از تولد نوزادتان احساس افسردگی می کنید، ممکن است از بیان آن بی میل یا خجالت زده باشید. اما اگر علائمی از افسردگی پس از زایمان را تجربه کردید به پزشک مراجعه کنید. اگر پس از مدتی علائم زیر را تجربه کردید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:

  • مراقبت از کودکتان را برایتان سخت شود
  • در انجام کارهای روزمره دچار مشکل شودید
  • افکار آسیب رساندن به خود یا کودکتان را در نظر بگیرید

درمان افسردگی بعد از زایمان

افسردگی بعد از زایمان با دارودرمانی شامل داروهای ضد افسردگی و روان‌درمانی درمان می شود. در اغلب مواقع ترکیبی از این دو روش درمانی صورت می گیرد. داروهای ضد افسردگی بر شیر مادر تاثیر می گذارند بنابراین برای مصرف این داروها لازم است با پزشک مشورت شود. اگر علائم افسردگی پس از زایمان را دارید، باید در اسرع وقت با یک متخصص خوب مشورت کنید تا درمان را شروع کنید. به طور معمول، پزشک ترکیبی از دارو و مشاوره درمانی را برای درمان شما در نظر می گیرد. اگر علائم افسردگی پس از زایمان را دارید، باید در اسرع وقت با یک متخصص مراقبت های بهداشتی تماس بگیرید تا درمان را شروع کنید. درمان افسردگی پس از زایمان می تواند شامل داروهای منبع معتبر، اشکال خاصی از درمان و گروه های حمایتی باشد. به طور معمول، ترکیبی از دارو و درمان مؤثرترین درمان منبع مورد اعتماد است.

داروهای افسردگی پس از زایمان

رایج ترین نوع داروی مورد اعتماد برای درمان افسردگی پس از زایمان، داروهای ضد افسردگی هستند. این داروها می توانند به تسکین بسیاری از علائم افسردگی کمک کنند.

افسردگی پس از زایمان یک بیماری جدی و ناتوان کننده است و شما نباید بدون مشورت با متخصص برای درمان آن اقدام کنید. اما تمرین‌های خانگی مانند داشتن یک رژیم غذایی سالم، ورزش منظم، تمرین مدیتیشن یا یوگا و گذراندن وقت در طبیعت ممکن است به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید، به‌ویژه زمانی که در کنار درمان‌های سنتی مانند دارو و درمان استفاده می‌شود.

داشتن سبک زندگی سالم

افسردگی پس از زایمان ممکن است احساس خستگی و انزوا کند، بنابراین مهم است که برای خود وقت بگذارید و با خانواده و دوستان تماس بگیرید و در صورت نیاز از کمک بخواهید. پیوستن به گروه های پشتیبانی نیز می تواند کمک کننده باشد.

عوامل خطر

هر مادری می تواند افسردگی پس از زایمان را تجربه کند و ممکن است پس از تولد هر کودکی، نه فقط اولین فرزند، دچار این اختلال شود. مهم ترین عواملی که خطر ابتلا افسردگی پس از زایمان را افزایش می دهد شامل موارد زیر می شود:

  • شما سابقه افسردگی، چه در دوران بارداری و چه در زمان های دیگر دارید
  • داشتن اختلال دوقطبی
  • فامیل درجه یک شما قبلا مبتلا به بیماری افسردگی و یا اختلالات خلقی دیگر شده اند.
  • در طول سال گذشته رویدادهای استرس زا مانند عوارض بارداری، بیماری یا از دست دادن شغل را تجربه کرده اید
  • شما دوقلو، سه قلو یا چند قلو دارید
  • در شیردهی مشکل دارید
  • شما در روابط خود با همسر یا افراد مهم خود مشکل دارید
  • مشکلات مالی دارید
  • بارداری برنامه ریزی نشده یا ناخواسته داشته اید


منبع : https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/delivery-beyond/Pages/Understanding-Motherhood-and-Mood-Baby-Blues-and-Beyond.aspx

دکتر ناصر مهاجرانی

متخصص اعصاب و روان(روانپزشک)

روانكاو. رواندرمانگر
مشاور ازدواج. مشاور جنسي. مشاور خانواده
مشاور زناشويي. مشاور تحصيلي و كنكور
مشاوركودك
مشاوره در بحران بخصوص وجود أفكار خودكشي
انجام تمامي مشاوره هاي فوق به صورت تلفني و online


پاسخ

18 − 1 =

Call Now Button