افسردگی زنان در سن یائسگی
افسردگی زنان در سن یائسگی عارضه شایعی است که حدود 21 درصد خانم هاي یائسه را درگیر می کند. بررسی و تحقیقات انجام شده حاکی از این است که زنانی که قبل از سن یائسگی دچار افسردگی هایی از جمله افسردگی های بارداری و افسردگی های کوتاه مدت در روز اول و دوم قاعدگی می شدند، بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی در سن یائسگی هستند.
دلیل اصلی افسردگی زنان در سن یائسگی کاهش میزان هورمون استروژن در بدنشان می باشد. وظیفه اصلی هورمون استروژن فعال سازی دو ماده سروتونین Serotonin و نورادرنالین Noradrenalin در بدن می باشد. لذا کاهش این دو ماده باعث ایجاد افسردگی می شود. به گفته دکتر مهاجرانی ممکن است علاوه بر تغییرات هورمونی در بدن زنان، عوامل خارجی یا عوامل روانی وجود داشته باشد که شدت افسردگی در زنان یائسه را افزایش دهد.
مثلا ممکن است زن با یائسه شدن احساس پیری کند و یا اینکه احساس کند دیگر عمرش تمام شده و حتی احساس گناه یا حقارت کند، یا موارد ديگري مثل تنها ماندن، فشار کاری و یا سایر مشکلات بدنی باعث افزایش افسردگی در این دوران شود.
Contents
شایع ترین علائم افسردگی در سن یائسگی
تغییرات خلق و خو، لذت نبردن از زندگی روزمره، کاهش یا افزایش شدید اشتها، کاهش یا افزایش وزن، خستگی و خواب مفرط، احساس گناه و سرزنش کردن خود، عدم تمرکز یا کاهش قدرت فکر کردن، شک و تردید در انتخاب، گوشه گیری و حتی در بعضی موارد ممکن است زن فکر خودکشی یا مرگ بکند.
همچنین ممکن است زن در سن یائسگی از اختلالات دیگری رنج ببرد، که باعث ایجاد یا افزایش افسردگی در او شوند مثل:
اختلال خواب
42 الی 51 درصد از زنان یائسه از اختلال خواب رنج می برند. احساس نگرانی دائمی، استرس، افسردگی، گُر گرفتن ناگهانی و تعريق ممکن است هنگام خواب اتفاق بیفتد. بررسی های انجام شده حاکی از این است که کمبود هورمون استروژن رابطه مستقیمی با اختلال خواب دارد. افزایش هورمون LH باعث کاهش کیفیت خواب می شود.
وسواس عملی و فکری
بسیاری از زنان در سن یائسگی از وسواس فکری و یا عملی رنج می برند. اگر زنی وسواس داشت، پس از سن یائسگی این عارضه شدت خواهد یافت. برخي از تحقیقات انجام شده، وسواس فکری و یا عملی را ناشی از تغییرات هورمونی بدن می دانند.
اختلال میل جنسی
با کاهش سطح هورمون های زنانه، میل جنسی نیز ممكن است کاهش یابد. میل جنسی و سرد مزاجی یک عامل مهم ایجاد کننده افسردگی می باشد. توصیه می شود در صورتی که زن احساس کاهش میل جنسی کند، فورا از پزشک یا روانشناس، در این زمینه کمک بگیرد.