بیماری های روحی و همه چیز درباره آن
بیماری های روحی و روانی دارای حوزه وسیعی بوده و انواع مختلفی دارد. هر کدام از این اختلالات می تواند افراد جامعه را دچار مشکلات متعددی کند و به روند زندگی عادی آن ها آسیب بزند. گاهی پیش می آید که فرد مبتلا بدون آنکه از بیماری خود باخبر باشد سال ها است که این بیماری برای او و نیز اطرافیانش مشکل ایجاد می کند. اما چون نسبت به آن آگاهی ندارند در نتیجه برای درمان آن اقدامی انجام نمی دهند. یکی از گام های درمان به منظور رفع بیماری های روحی و روانی، داشتن شناخت کامل نسبت به نوع بیماری و نشانه های آن است.
Contents
دلایل بروز بیماری های روحی
بیماری های روحی معمولا در اثر عوامل محیطی و ژنتیکی مختلفی بروز پیدا می کند که مهم ترین آنها شامل موارد زیر می شود:
1. عوامل ژنتیکی
بیماری های روحی معمولا در افرادی که نسبت خونی دارند رایج تر است. وجود برخی ژن ها ممکن خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
2. عوامل محیطی
قرار گرفتن در معرض عوامل استرس زا محیطی، الکل، مواد مخدر و… گاهی اوقات ممکن است باعث بروز بیماری های روحی شود.
3. شیمی اعصاب
انتقال دهنده های عصبی مواد شیمیایی مغزی هستند که به طور طبیعی سیگنال ها را به سایر قسمت های مغز و بدن شما منتقل می کنند. هنگامی که شبکه های عصبی مربوط به این مواد شیمیایی مختل می شوند، عملکرد گیرنده های عصبی و سیستم های عصبی تغییر می کند و منجر به افسردگی و سایر اختلالات عاطفی می شود.
علائم بیماری های روحی چیست؟
بسته به شرایط و عوامل مختلف علائم و نشانه های بیماری های روحی ممکن است متفاوت باشد. بیماری های روحی احساسات، افکار و رفتار افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. مهم ترین علائم بیماری های روحی شامل موارد زیر می شود:
- احساس ناراحتی و افسردگی
- افکار مشوش و عدم تمرکز
- احساس ترس و نگرانی بیش از حد
- عدم حضور در اجتماع
- احساس خستگی بیش از حد
- اختلال در خواب
- ناتوانی در حل و مدیریت مسائل
- مشکل در درک شرایط مختلف
- مصرف الکل و مواد مخدر
- تغییر عادات غذایی
- تغییر نیازهای جنسی
- عصبانیت و خشونت بیش از حد
گاهی اوقات علائم این اختلال ممکن است به صورت بیماری های جسمی بروز پیدا کند. این بیماری های جسمی شامل معده درد، کمر درد، سر درد و…. شود.
- افسردگی
نشانه های افسردگی
افسردگی را شاید بتوان از رایج ترین بیماری های حوزه روان دانست. متاسفانه شمار افراد مبتلا به این بیماری در تمام کشورها به خصوص کشورهای پیشرفته در حال افزایش می باشد.
بارزترین نشانه افسردگی، اندوه شدید است. این احساس اندوه، باعث می شود فرد زیاد گریه کند یا همیشه بغض داشته باشد. همچنین سبب می شود کنترل احساساتش را به راحتی از دست بدهد و بسرعت متاثر شود. بیمار افسرده مثل دیگران از زندگی لذت نمی برد و نسبت به اتفاقات اطرافش نوعی حس بی اعتنایی دارد و نسبت به دیگران خیلی سخت تر لبخند می زند. این بیماری در صورت عدم درمان می تواند مشکلات جدی تر مانند داشتن افکار خودکشی و احساس نارضایتی همیشگی و با ادامه این روند به سلامت جسمی او نیز آسیب بزند.
- اختلال شخصیت چندگانه
افراد دچار اختلال شخصیت چندگانه از دو تا چند شخصیت مختلف میتوانند تغییر کنند. گاهی اتفاق می افتد که این شخصیتهای متناوب تغییرات شدید و برجسته در رفتار ایجاد نمیکند و به همین دلیل دیگران متوجه این تغییرات نمیشوند. یکی از مشکلات افرد مبتلا به این بیماری به یاد نیاوردن اتفاقات در زمان تغییر به یکی دیگر از شخصیتها است. این مسئله می تواند سبب ایجاد این تصور در دیگران شود که فرد دچار نوعی فراموشی شده است. بعضی از افراد به دلیل مبتلا بودن به این نوع اختلال برای مدت طولانی به آن عادت کرده و ترجیح می دهند تحت درمان قرار نگیرند زیرا برای آن ها راحت تر بوده که با چندین شخصیت زندگی کنند.
- اختلال اوتیسم
این بیماری بسته به شدت آن، در افراد به شیوه های مختلفی بروز می کند. اوتیسم حاد باعث می شود فرد هیچ عملکرد اجتماعی نداشته باشد. اما در مواردی با شدت کمتر افرادی را شامل می شود که زندگیهایی عادی دارند با این تفاوت که فقط کمی نسبت به دیگران عجیبتر و غیرعادی هستند.
هر کدام از بیماری های بالا قابل درمان بوده و یک روانپزشک خوب با بررسی علل ایجاد آن ها و راه های درمانی می تواند این اختلالات را رفع کرده و شدت آن ها را کاهش دهد. البته برای داشتن درمان موثر نیاز به فراهم بودن شرایطی می باشد که مهم ترین آن ها تمایل بیمار به درمان است.
پیشگیری از بیماری های روحی
هیچ روش قطعی برای پیشگیری از بیماری های روحی وجود ندارد. با این وجود، در صورتی که بیماری روحی دارید انجام اقدامات زیر برای کنترل استرس به افزایش اعتماد به نفس و تحت کنترل گرفتن این بیماری کمک می کند:
• به علائم هشدار دهنده توجه کنید
• از چکاپ و مشورت با یک مشاور خوب غافل نشوید.
• خواب کافی داشته باشید
• یک رژیم غذایی سالم را دنبال کنید
• به طور منظم ورزش کنید
عوامل خطر
مهم ترین عواملی که خطر ابتلا به بیماری های روحی را افزایش می دهد شامل موارد زیر می شود:
• سابقه ابتلا به بیماری های روحی در اقوام درجه یک مانند پدر، مادرف خواهر و برادر
• شرایط استرس زا مانند مشکلات اقتصادی، طلاق و ….
• داشتن بیماری زمینه ای مانند دیابت
• آسیب های مغزی که در اثر ضربه به وجود آمده اند.
• استفاده از الکل و مواد مخدر
• سابقه ی داشتن بیماری های روحی
تاثیرات بیماری های روحی ممکن است دائمی و یا موقتی باشد. شما همچنین ممکن است همزمان به دو اختلال روحی مبتلا شوید.
نتیجه گیری:
بیماری های روحی همچنان یک چالش اساسی در جوامع امروزی است. با گسترش سریع جمعیت و افزایش استرس زندگی، میزان ابتلا به اختلالات روانی همچون افسردگی، اضطراب و اختلالات شخصیت رو به افزایش است. امروزه، جامعه به طور فزاینده ای به اهمیت سلامت روان پی برده و تلاش می کند تا دسترسی به خدمات درمانی را بهبود بخشد.