اختلال استرس و اضطراب شدید
احساس اضطراب به صورت گاه و بیگاه کاملاً طبیعی می باشد؛ برای مثال هنگام بروز مشکلاتی در محل کار، قبل از آزمون دادن و قبل از گرفتن تصمیمات مهم. حس استرس و اضطراب در این شرایط طبیعی است، ولی اختلال اضطراب متفاوت است. اختلال اضطراب فشار روانی بیش از حدی را بر فرد وارد می کند که این مورد بر فعالیت های روزمره فرد تاثیر می گذارد. با درمان مناسب و روان درمانی می توان اختلالات اضطرابی را برطرف نمود.
تمامی افراد در برخی از مراحل زندگی روز مره خود استرس را تجربه کرده اند. استرس به فشاری گفته می شود که بر جسم و یا روح افراد وارد می شود.علت بروز استرس نیز اغلب اتفاقی است که برای فرد حس عصبانیت و یا عجز را به وجود آورده است. اما زمانی که فرد یکی از حس های ناراحتی، ترس و نگرانی را تجربه کند اضطراب نامیده می شود. اضطراب اغلب واکنشی نسبت به استرس است و یا در افرادی بروز می کند که نمی توانند مواردی که باعث استرس می شوند را در زندگی خود بشناسند.
استرس و اضطراب فی النفسه مقوله مفیدی هستند و به افراد در موفقیت ها و رفع خطرات و مشکلات کمک می کنند. مثلا اضطراب و استرس است که افراد را به سمت انجام کارهای روزمره سوق می دهد. اما در مواردی که همین اضطراب و استرس در روند زندگی اختلال ایجاد کنند نه تنها مفید نیستند بلکه مضر و بازدارنده نیز هستند و فرد برای درمان باید حتما به روان پزشک مراجعه کند.
بیشتر بخوانید: اختلال اضطراب اجتماعی
Contents
انواع اختلالات اضطرابی
اختلال اضطراب به عنوان یک کلمه کلی برای بسیاری از شرایط و بیماری های اضطرابی به کار می رود:
– اختلال پانیک
– اختلال اضطراب اجتماعی
– فوبیا های خاص
– اختلال اضطراب منتشر
علائم اختلال اضطراب
تمامی انواع اختلالات اضطرابی در برخی از علائم و نشانه ها مشترک هستند. در ادامه به برخی از این علائم اشاره می کنیم :
– پانیک، ترس و بی قراری
– اختلالات خواب
– فقدان آرامش
– سرد شدن دست و پا
– بی حس شدن دست و پا
– عرق کردن دست و پا
– تنگی نفس
– تپش قلب
– خشک شدن دهان
– حالت تهوع
– سفت شدن ماهیچه ها
– سرگیجه
علت اختلال اضطراب
محققان تا کنون دلیل اصلی اختلالات اضطرابی را تشخیص نداده اند. مانند دیگر بیماری های روانپزشکی، اختلالات اضطرابی هم ناشی از برخی مسائل و تغییرات در مغز و استرس های محیطی و اجتماعی یا حتی برخی ژن ها می باشد. این اختلالات اضطرابی می تواند زمینه ژنتیکی داشته باشد و در سایر افراد خانواده دیده شود.
تشخیص اختلال اضطرابی
در صورتی که علائم و نشانه های حملات استرس و اضطراب را در طولانی مدت احساس می کنید، حتماً برای درمان اضطراب به روانپزشک مراجعه کنید. احتمالاً با چند جلسه روان درمانی و مشاوره می توان علت اضطراب را تشخیص داد و راه درمانی مناسب را در پیش گرفت. روانپزشک با پرسیدن سوالاتی از بیمار می تواند نوع اختلال اضطرابی را تشخیص دهد. همچنین میزان تاثیر اضطراب بر فعالیت های روزمره فرد مشخص می شود.
درمان اختلال اضطراب
روش ها و راه های فراوانی وجود دارد که فرد به وسیله آنها بتواند بر استرس و اضطراب خود غلبه کند. اما در برخی موارد فرد نمی تواند بر استرس و اضطراب خود فایق آید. در این موارد اغلب پزشک فرد را به یک روانپزشک مجرب معرفی می کند. روانپزشک متخصص می تواند برای درمان اضطراب از روش های روان درمانی یا دارو درمانی برای رفع استرس و اضطراب شما استفاده کند و با روش های مختلفی برای بهبود وضعیت روحی و جسمی شما به شما کمک می کند. اکثر افرادی که به اختلال اضطراب مبتلا هستند می توانند از ترکیبی از راه های درمانی زیر کمک بگیرند :
– دارودرمانی – بسیاری از داروهای درمان افسردگی برای اختلالات اضطرابی هم به کار می روند. مانند فلوکستین، سرترالین و اس سیتالوپرام.
– روان درمانی یا مشاوره – با این روش درمانی می توان به ریشه بروز اختلال اضطراب پی برد. یک متخصص اعصاب و روان با صحبت کردن و توضیح دادن راجع به بیماری می تواند جوانب مختلف بیماری را به فرد بگوید و راهکارهای مناسب برای کنترل اضطراب را آموزش دهد.
– شناخت درمانی یکی از روش های شاخص روان درمانی می باشد که باعث شناخت فرد از بیماری خود شده و تغییر در الگوهای فکری و رفتاری را به بیمار آموزش می دهد. برخی از الگوهای رفتاری و فکری باعث اضطراب می شود که با تغییر در این الگوها می توان به بهبود بیماری کمک نمود.