وسواس عملی

وسواس عملی یک اختلال اضطرابی مزمن است که همواره ذهن را بصورت مفرط درگیر می نماید. ممکن است در این بیماری میزان درگیری ذهن تا حدی باشد که به تدریج انعطاف پذیری را از دست داده و این فکر ملکه ذهنی فرد شود. می توان گفت این رفتارهای تکراری و یا کلیشه ای تقریبا غیر ارادی می باشند.

ممکن است شخص برای کاهش و یا از بین بردن این افکار که همان وسوسه های فکری هستند، مجموعه ای از رفتارها را بصورت مکرر انجام دهد. برای مثال اگر فردی احساس کند که دستان وی کثیف است، ممکن است چند بار پشت سر هم دستانش را با آب و صابون بشوید. این بیماری یک بیماری همه گیر است که مردان و زنان را به یک اندازه مبتلا می سازد.

ابتلا به این بیماری در مردان ممکن است در سنین پایین تری نسبت به زنان اتفاق بیفتد. عواملی مثل وراثت در ابتلا به این بیماری نیز نقش مهمی دارد، یعنی اگر در یک خانواده پدر و یا مادر دارای وسواس عملی باشند، احتمال ابتلای فرزند آنان به این بیماری افزایش خواهد یافت. یا اینکه احتمال تطابق این بیماری در دو یا چند قلوهای همسان نیز بسیار بالا می باشد.

دلایل وسواس عملی چیست؟

دلیل اصلی ابتلا به این بیماری تا کنون شناسایی نشده است، اما برخی از تحقیقات نشان داده که وسواس رابطه مستقیمی با سروتونین مغز دارد. یعنی اگر شخص به میزان کافی ماده سروتونین در مغز نداشته باشد، بصورت مکرر یک رفتار را انجام خواهد داد. در برخی از بیماران با استفاده از داروهای افزاینده میزان سروتونین مغز تقریبا بهبود یافته و کمتر رفتارهای ناشی از وسواس عملی را انجام می دهند.

اما همانطور که ذکر شد این بیماری می تواند یک ریشه وراثتی داشته باشد. اما شایان ذکر است که سابقه خانوادگی و دلایل وارثتی تنها عامل ابتلا به این بیماری نیست بلکه عوامل محیطی، فشار های زندگی و عوامل موثر دیگری نیز وجود دارند که باعث ایجاد وسواس عملی در فرد می شوند.

مقالات دیگر: اختلال وسواسی جبری

درمان وسواس عملي

یک روانپزشک خوب با استفاده از راهنمایی های درمانی، این بیماری را درمان می کند. گام اول درمان این بیماری مشاوره یا همان روان درمانی می باشد. در صورتی که این بیماری با روان گفتاری یا همان روان درمانی بهبود نیابد، بیمار باید برای رهایی از این بیماری از قرص هایی از جمله کلومیپرامین، فلوئوکستین، سرترالین، پاروکستین، فلووکسامین و غيره استفاده کند.

در حقیقت این قرص ها سروتونین مغز را افزایش داده و در اغلب موارد باعث بهبودی بیمار خواهند شد. رفتار درماني يكي ديگر از روشهاي مؤثر در درمان وسواس مي باشد كه اگر همراه با دارو استفاده شود احتمال درمان را تا ٩٠ درصد افزايش مي دهد.

دکتر ناصر مهاجرانی

متخصص اعصاب و روان(روانپزشک)

روانكاو. رواندرمانگر
مشاور ازدواج. مشاور جنسي. مشاور خانواده
مشاور زناشويي. مشاور تحصيلي و كنكور
مشاوركودك
مشاوره در بحران بخصوص وجود أفكار خودكشي
انجام تمامي مشاوره هاي فوق به صورت تلفني و online


پاسخ

2 × دو =

Call Now Button