عزت نفس پایین؛ 10 نشانه مهم که باید بدانید
عزت نفس پایین یکی از ویژگی های شخصیتی مهم است که می تواند در بسیاری از مراحل زندگی فرد تاثیر گذار باشد. عزت نفس، طرز فکر ما در مورد خود و ارزشی است که برای خود قائلیم. همه ما گهگاه از خود انتقاد می کنیم، اما اگرشما در بیشتر مواقع در حال نقد کردن خودتان هستید یا خودتان را با دیدگاه منفی قضاوت می کنید، ممکن است عزت نفس رو به کاهش باشدد. ممکن است دلیل این امر را ندانید، اما اقداماتی وجود دارد که می توانید برای بهبود آن انجام دهید.
در این مطلب تمام نکات و نشانه ها ذکر شده است و شما با رعایت آن ها می توانید به راحتی اختلال موجود را برطرف کنید.
با ما همره باشید.
Contents
نشانه های عزت نفس پایین کدامند؟
عزت نفس با اعتماد به نفس متفاوت است. اعتماد به نفس به توانایی افراد در زمینه خاصی از زندگی مربوط می شود. یک فرد می تواند در مورد توانایی های خاص خود بسیار مطمئن باشد، اما همچنان عزت نفس پایین داشته باشد. دستیابی به اعتماد به نفس در زمینه خاصی از زندگی لزوماً عزت نفس را بهبود نمی بخشد.
افرادی که به اختلال عزت نفس پایین مبتلا هستند معمولا از اجتماع کناره گیری می کنند. رد کردن دعوتها برای رفتن به مهمانی یا ملاقات با دوستان، دوری از جمع های اجتماعی، کنسل کردن قرار ها در لحظه آخر و بطور کل تمایل نداشتن به بودن در کنار دیگران، نشانههای عزت نفس پایین هستند. ممکن است فرد به دلیل اضطراب و احساس افسردگی در هنگام قرار گیری در مواجهه با دیگران، هیچ تمایلی به گفتگو یا صحبت در مورد زندگی خود نداشته باشد.
برای کسی که عزت نفس پایینی دارد، سرزنش کردن یا پرخاشگری نسبت به دیگران نوعی مکانیسم دفاعی است. حمله و پرخاشگری نسبت به افرادی که از آنها انتقاد می کنند از نشانه های عزت نفس پایین است. سایر نشانه های داشتن عزت نفس پایین:
- تفکر منفی و انتقاد از خود
- شوخی با خود با دیدگاه منفی
- تمرکز روی نکات منفی و نادیده گرفتن دستاورد های خود
- سرزنش کردن خود در اکثر اشتباهات و خطاهای رخ داده
- تصور این که دیگران از شما بهتر هستند
- تصور اینکه لیاقت داشتن زندگی خوب را ندارید
- انتقاد پذیر نبودن
- اجتناب از چالش ها به دلیل ترس از شکست
- ناراحتی بیش از حد از انتقادات
- احساس غمگینی، افسردگی، اضطراب، شرم، عصبانیت یا بی ارزشی
دلایل عزت نفس پایین چیست؟
عزت نفس پایین ممکن است ناشی از تجربیات اوایل دوران کودکی باشد. عملکرد ضعیف در مدرسه، ناتوانی در براورده کردن انتظارات والدین ودیگران، بی توجهی و مورد آزار قرار گرفتن توسط دیگران و چنین تجربیاتی موجب می شود که فرد در مورد شخصیت خود احساس خوبی نداشته باشد و باور های ریشه ای او در مورد خودش منفی باشد.
نوجوانان، به ویژه دختران جوان، ممکن است به دلیل دریافت ایدهها و انتقادات غیرمفید از جامعه یا رسانههای اجتماعی، این تصور را داشته باشند که ارزش آنها در ظاهر آنها است. این امر ممکن است منجر به پایین آمدن عزت نفس و افکار منفی در مورد ارزش فرد شود. عملکرد ضعیف در مدرسه یا مورد آزار و اذیت قرار گرفتن نیز می تواند باعث کاهش عزت نفس شود. رویدادهای استرس زا در زندگی، مانند یک رابطه ناخوشایند، سوگواری یا بیماری جدی نیز ممکن است عزت به نفس فرد را کاهش دهند.
تاثیرات عزت نفس پایین در زندگی چیست؟
اگر عزت نفس پایینی دارید، ممکن است در روابط و مشکلات در محل کار یا مدرسه مشکل داشته باشید. ممکن است از انتقاد یا عدم تایید بسیار ناراحت شوید و از فعالیت های اجتماعی و بودن با افراد کنار بکشید. شما ممکن است از انجام هر کاری که ممکن است مورد قضاوت یا سنجش دیگران قرار بگیرید اجتناب کنید. برخی از افراد با وجود این اختلال، دیگر به ظاهر خود رسیدگی نمی کنند و برخی دیگر از افراد ممکن است بیش از حد به ظاهر خود توجه کنند. افرادی که دچار این اختلال هستند، معمولا از بدن و ظاهر خود ناراضی هستند. بطور کل پایین بودن عزت نفس موجب می شود که فرد نسبت به خود و زندگی خود تصور خوبی نداشته باشد.
چگونه عزت نفس پایین را تقویت کنیم؟
شما می توانید با تغییر تدریجی تفکرات و شناخت بیشتر مشکلات خود عزت نفس بهترین داشته باشید. برای شروع، بهتر است شرایط و موقعیت های مشکل ساز و آزار دهنده را شناسایی کنید. به موقعیت ها و شرایطی که عزت نفس شما را کاهش می دهند فکر کنید و آنها را تشخیص دهید. سپس افکار خود را در مورد این موقعیت ها بررسی کنید. این افکار می توانند مثبت، منفی یا خنثی باشند. اگر لحظه ای به آنچه فکر می کنید توجه کنید، می توانید درک کنید که آیا واکنش های شما نسبت به آنچه اتفاق افتاده منطقی و مفید است یا خیر.
توجه داشته باشید رعایت این نکات موجب افزایش اعتماد به نفس در محیط کار خواهد شد و به شما کمک می کند بدون ترس از صحبت کردن در جمع بتوانید به بهترین نحو افکار و استعداد های خود را با دیگران درمیان بگذارید.
درک کنید که برای غلبه بر هرگونه تفکر منفی که در مورد زندگی خود ایجاد کرده اید، به زمان و صبر نیاز دارید. بهتر است منطقی به اتفاقات آزار دهنده و واکنش های خودتان نگاه کنید و به این فکر کنید که آیا واکنش شما بر اساس واقعیت است یا توصیف های دیگری نیز به غیر از تفسیر شما برای آن موقعیت وجود دارد.
توصیه های زیر می تواند در بهبود عزت نفس به شما کمک کند:
- سعی کنید دستاورد های زندگی خود، حتی چیز های کوچک را به خود یادآوری کنید
- اگر اشتباهی از شما سر زد، از سرزنش کردن خود اجتناب کنید
- تفکر منفی خود را به چالش بکشید و به دنبال توضیحات جایگزین باشید
- از تلاش برای بهترین بودن در کار ها و کمال گرایی دست بردارید
- کار هایی که دوست دارید را انجام دهید تا مثبت نگری خود را تقویت کنید
- با افرادی معاشرت کنید که اعتماد به نفس شما را پایین نمی برند
- برای کمک به دیگران داوطلب شوید. این کار باعث می شود احساس بهتری به خودتان داشته باشید
- زمانی از روز خود را به ورزش کردن اختصاص دهید
نتیجه گیری:
عزت نفس پایین یک وضعیت روحی و روانی است که میتواند تأثیرات منفی گستردهای در زندگی فرد داشته باشد. افرادی که با این امر روبرو هستند، ممکن است احساس کمبود، عدم ارزشیابی، ترس از قبول شدن و تردید در تواناییهای شخصی خود داشته باشند. این موضوع تأثیرات منفی بر روابط شخصی، کارآمدی و رشد شخصی خواهد داشت. برای مقابله با این امر، مهم است که افراد به خودآگاهی بیشتری درباره خود و ارزشهای خود برسند، در روابط سالم و حمایتکننده قرار بگیرند و روشهای موثر مدیریت استرس و اضطراب را یاد بگیرند. همچنین، مشاوره روانشناختی و حمایت حرفهای میتواند به افراد کمک کند تا با مشکلات عزت نفس پایین مقابله کنند و خود را بهبود دهند.
اگر احساس می کنید که عزت نفس پایینی دارید، بهتر است با یک مشاور و درمانگر خوب مشورت کنید. در صورت نیاز به مشاوره روانشناسی انلاین، می توانید با دکتر ناصر مهاجرانی ارتباط برقرار کنید.